neljapäev, 23. veebruar 2017

Kuldne Ring

Ahoi kõik see pere, kellele me koledaid piinu valmistame.   Tänane päev algas tormiliselt. Päike kõrgel(nagu ennustused lubasid) ning ruttu ruttu Kuldse ringi poole teele. Kuldne ring kujutab endast teed Reykjavik lähedal kuhu jäävad kõige suuremad atraktsioonid. Geisrid, kraatrid ja kosed. Täielik turismilõks. Loomulikult nännipoed oma täies hiilguses. Ja karjade kaupa hiinlaseid, kes kõikjal lärmavad ja läbustavad.
Valikuid meiei tänase trassi jaoks oli kaks. Esiteks eelmainitud Kuldne Ring või ralliga Vik poole musta liivaga randa passima. Vik iseenesest pidavat kah tore ja ilus koht olema. Kuna tuur algas suht ikkagi keskpäeval otsustasime lähema, ehk siis esimese atraktsiooni kasuks. Geisrid, kraatrid ja muu pudru.  Ilm oli super. Niipea kui Reykjavik selja taha oli jäetud, tuli sealt teade lumetormi kohta. Selge, vedas vist. Esimene peatus oli  Selfoss vaateplatvorm. 
  Sealt avanes mägedesse ikka maagiline pilt. Kohalikud teadsid rääkide, et egas enne kui meie saabusime, siis polnud veel korralikku talve moodi ilma Icelandil veel olnud, et mingi pool-pussutav-talv ja sedasi. Igatahes praegu on küll seda raske uskuda. Selfossist umbes 10 km kaugusel asetseb vana vulkaanikraater. Mis ta samas ikka nii vana on - tekkinud kirjade järgi 6500 aastat tagasi. igatahes jää tema sees oli, seega kohe vist uut purakat ei pane.
Selle ümber sai kohaliku 400 raha eest teha tiiru. Kurss on laiast laastus 1:120 euro kasuks. Miski 3.20 eurikut tuleb välja käia. Pilt ise on uhke. Mõned kilomeetrid edasi tekkis tee äärde ujumiskoha silt. Tegemist suht naljaka sildiga, eriti keset talve, aga võta näpust. St vesi kohati nii tuline, et võib näpust tõesti ilma jääda. Igatahes mingi kamp seal sees solberdas. Olenevalt kohast siis, vesi kuni 40 kraadi soe. Auru ja väävlivingu ikka omajagu üleval. Kohati suisa vesi kees mis maapinnale tuli. Pilti ei teinud, aga keegi oli endale seal pajaga suppi keetnud. Kahju ainult, et paja oli laokile jätnud.
Kuna ujumise ja ujumisriiete hinnad suht krõbedad, siis sedakorda jäime ikka oma soojadesse jopedesse. Seal kah tore olla. Järgmine atraktsioon oli täiega võimas. Elus geiser vett välja purskamas. Igal pool hoiatavad sildid, et tegemist 80-100 kraadi kuuma veega ja mitte näppe ja lapsi sisse toppida. Samuti loomulikult jutt, et ärge loopige tiikidesse raha, sest loodusel pole teie rahadega miskit peale hakata, Kui soovite, annetage see kellegil. Ilmselgelt oli seal hunnik kirjaoskamatuid mööda käinud ja peoga münte lompidesse loopinud. Aga geiser ise oli küll lahe. 
Paukus ikka uhkelt vett ja auru välja. Ootasime kohe mitu mürakat ära. Suurem osa klientuurist ilmselt ongi seda mürtsu ainult läöbi nutiseadme näinud, sest egas neid klaaslabidaid on kogu see publiku pihk täis. Pole ju aega vahtida loodusimesid, kui seda saab filmida ja pärast kodus vaadata. Mugav. Viimnase toreda Iceland loodusvigurina oli suht sealsamas ka vägadema võimas kosk.
  Ma tõesõna ei ole suuteline neid nimesid mäletama. Ilmselt võtab see ikkagi mingit aega, et sellest keeleloogikast aru saada. Kohin ja veemass avaldasid muljet küll. Pildi pealt ilmselt see ei tundugi nii raju.Keerasime otsa ringi ning igaks petteks külastasime ka kohalikku villavabrikut. Loomulikult pidi kohalikele hobustele pai tegema.
Sedakorda siis nii. Päike paistetas kui põrguline.
 
Tagasiteel tegime veel nalja, et kui nüüd veel virmalisi kah näeks, oleks täispakett. Igaks petteks rebisime lahti virmaliste jälgimislehe ja näe imet, õhtuks ennustatakse magnettormi ja mitte väikest. Mõeldud tehtud. Burger-hotdogid nahka pantud ja kodu poole teele. Jõudsime kergelt liiga vara, sest torm küll oma täies hiilguses, aga päike ikka liiga kõrgel. Otsustasime passida tunnikese ja siis kuhugi pimedamasse kohta kaema minna. Ja näe imet, nigut tellimise peale ka virmalised kohal.
Kõige käredamad kaadrid salvestas muidugi oma silm, aga see ei loe. Ilus oli ikkagi.  Sedasi see päev kulges. Homseks on lubatud Vabariigi sünnipäeva ja kohalikke eestlaste kogunemist ning lumetormi, ikka sellist, et mitte kodust välja minna. Eks me vaata mis saab ja kuidas saab.    PS. Eesti mastaapides on siin ikka sigakallis kõik. Ja Purjus Küüliku kõrts ning Chuck Norrise grill on kah täitsa olemas.  
Free Beer :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar